Är molnet en oundviklig framtid?

Är molnet en oundviklig framtid?

Molntjänst.”Molnet” har varit på tapeten i några år nu och det talas mer och mer om molntjänster, att inte ha program eller dokument lokalt på den egna datorn eller i det egna nätverket utan ute… ja var? Molnet är ju lite vagt, men betyder ju i princip ”någon annans servrar”, och det har ju både för- och nackdelar, inte minst när det kommer till dokumenthantering. Fortfarande finns ett visst motstånd kvar, men chansen finns att vi kommer att se tillbaka på perioden 2015-2017 som de år molnet på allvar slog igenom, och det finns ju flera fördelar med att ha företagets dokument i molnet – och en och annan nackdel!

Fördelar med dokument i molnet

 • Tillgänglighet för alla medarbetare
  Dokument i molnet är i princip tillgängliga till alla medarbetare så länge de har rätt behörighet, oavsett var de befinner sig.
 • Endast en version
  Om ett dokument ska behandlas av flera personer finns risk för att flera olika versioner uppstår, om inte allt sköts rätt. Ligger dokumentet däremot i molnet så är det enklare att se till att det bara finns en version, trots att flera personer arbetar med det samtidigt.
 • Minskad risk att dokument försvinner
  Hårddiskar kraschar, och dokument och filer försvinner titt som tätt även hos välorganiserade företag. Genom att placera dokumenten i molnet så minskar den risken, då Microsoft, Google och de andra stora molnaktörerna har en väldigt stor redundans.

Nackdelar med dokument i molnet

 • Inget internet, inga dokument
  Internet tar vi ofta för givet, men det händer, fortfarande, att internet ligger nere då och då, ibland i flera timmar i sträck. Om ett företag har sina dokument i molnet blir det svårt att arbeta.
 • Säkerhet
  Dessutom finns det ju viss paranoia involverad – vill man ha sina dokument liggande på servrar man inte har kontroll över? Detta är dock säkerligen överdrivet; Google och Microsoft skulle förlora oändligt mycket mer än de skulle vinna på att äventyra sina användares integritet, till exempel.

För ytterligare information om de möjligheter som finns i att flytta in i molnet kan ni läsa den här artikeln från Computer Sweden.

Kommentarer är stängda.