Hur går det med det papperslösa kontoret?

Hur går det med det papperslösa kontoret?

Skriva på datorn? Nej tack!
Skriva på datorn? Nej tack!
Det papperslösa kontoret som begrepp uppstod någon gång på 1970-talet, eller möjligen till och med på 1960-talet, även om det då givetvis var en omöjlighet. En superdator på 1970-talet hade prestanda på en nivå som är kanske en tiondel av en modern smartphone i mellanklass, och då räknar vi ändå generöst. Möjligheten att ha ett helt papperslöst kontor började bli verklighet så smått under 1980-talet, även om datorer som lämpade sig för kontorsbruk fortfarande kostade en rejäl slant, samtidigt som minneskapacitet och prestanda inte heller räckte ända fram. Men det började definitivt bli klart för alla och envar vartåt det barkade, även det givetvis fanns de som muttrade om att datorer, IT och internet var övergående flugor, och att fjäderpenna och pergament var allt som egentligen behövdes.

Varför är vi inte redan där?

När vi ser på den teknik vi har tillgänglig idag så kan det se ut som om det inte vore något större problem med att ordna ett papperslöst kontor. Men riktigt så är det inte. IDG skrev i våras om det papperslösa kontoret och varför visionen ännu inte har förverkligats. Skribenten i fråga tar upp ett intressant exempel: inför en artikel ska hon läsa in sig med hjälp av en 20 sidor lång PDF. Inga problem. Men ändå, hon skriver ut den för att få bättre översikt och enklare kunna göra markeringar. Markeringar går att göra på en Surface Pro eller iPad Pro. Men hur är det med översikten? Att bläddra snabbt mellan 20+ olika sidor, fram och tillbaka, är definitivt snabbare för de flesta med papper än med dator eller surfplatta.

Det är en av de saker som pekas ut som fördelen med papper framför skärm; möjligheten att få en bra överblick. En poäng som lyfts fram är att mycket elektronisk text faktiskt inte är gjord och formaterad för att läsas på en skärm, utan passar bättre utskriven. Det finns alltså en del kvar att göra vad gäller att förverkliga det papperslösa kontoret.

Kommentarer är stängda.